Arkivbild/Sveriges Radio
Jönköping

Rosenlundsbadet ska bli roligare

Erik Arnalid (KD): ”Nu sätter vi ner foten”
1:49 min

Under 2000-talet har Rosenlundsbadet i Jönköping tappat nästan 100 000 besökare. Men lagom till 20-årsjubileet i år har Jönköpings kommuns politiker beslutat sig för att på allvar satsa för att vända trenden.

– Vi måste göra något för att kunna öka och nu sätter vi ner foten för att verkligen komma framåt, säger Erik Arnalid (KD) som är ordförande i fritidsnämnden i Jönköping.

Under glansåren 2003 hade kommunala Rosenlundsbadet i Jönköping över en halv miljon besökare och folk kom från hela länet för att testa rutschkanan och guppa i vågmaskinen.

Men de senaste årens trend är tydlig. Badet lockar inte längre och under förra året kom bara 425 000 besökare, en minskning med över 20 procent. Det har gjort att ekonomin urholkats och man har tvingats till besparingar.

Samtidigt är det så badet, trots stort tapp, har fler besökare än man räknade med för 20 år sedan. Ändå är kommunen inte nöjd, säger fritidsnämndens ordförande Erik Arnalid.
– Självklart ska vi nå toppen igen.

I år är det 20 år sedan Rosenlundsbadet byggdes och nu vill politikerna i fritidsnämnden på allvar satsa sig ur krisen. Man kommer att tillsätta en visionsgrupp som ska ta fram idéer om hur badet ska utvecklas och så ska man med hjälp av Statistiska Centralbyrån fråga invånarna och framförallt de som inte besöker badet, varför de inte gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".