1 av 2
Roger Blixt med den svävare som patrullerar Vättern under helgen. Foto: Elza Zandi / P4 Jönköping
2 av 2
Uppsyningsmannen Roger Blixt Foto: Elza Zandi/SR
Vättern

Svävare patrullerar Vättern

"En del bara åker runt"
1:33 min

Efter alla incidenter som varit ute på Vätterns is så har sjöräddningssällskapet lånat in extra svävare som räddningsresurs i helgen.

Förra helgen var det ju mycket folk ute på isen och det inträffade ett antal incidenter, ett tiotal personer gick igenom isen och i fredags blev ett sällskap på sex personer fast på ett isflak utanför Visingsö.

Nu ska två extra svävare patrullera på Vättern hela helgen för att kunna hjälpa de drabbade snabbt.

- Vi ska hålla oss i södra Vättern för att snabbt vara på plats vid en olycka. Förra helgen var det många larm och det ska kännas som en trygghet där ute att vi ska vara till hands om något händer, säger Roger Blixt, uppsyningsman på svävaren Hjälmaren.

I en av de en svart, vit, gul farkost där det står sjöräddning med röda bokstäver åker Roger blixt tillsammans med två kollegor.

Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation och svävarna har man kunnat köpa in tack vare donationer.

Inför helgen varnade räddningstjänsten i Jönköping för Vätterns is. Anledningen var att det vändas blåst som kan leda till att det uppstår sprickor i isen. Man uppmanade alla som ändå gav sig ut att vara rätt utrustade

Men bland alla åkare som är ute på isen i helgen så skiljer det mycket i hur förbereda de är menar Roger Blixt

- Det är väldigt skiftande. En del håller sig vid kanterna och en del är bara ute och far.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".