1 av 2
Foto Mats Andersson / Scanpix
2 av 2
Marianne Järletun - kan fälla politikerna i Värnamo. Foto: Värnamo kommun
värnamo

Politiker kan tvingas avgå

"Vi har begärt mer tid"
1:46 min

De högsta politikerna i Värnamo kan tvingas avgå efter ny, mycket hård, kritik som kommunrevisionen riktar mot hur de styr kommunen. Kommunrevisonen överväger nu om man överhuvudtaget ska bevilja politikerna ansvarsfrihet.

Det har nu gått drygt tre veckor sedan Värnamo kommun kallade till presskonferens för att presentera de allvarliga fel som begicks i samband med studentlägenhetsaffären 2008. Nu får kommunledningen ny svidande kritik när det gäller hur kommunverksamheten leds av politikerna. Bland annat nämner man att kommunstyrelsens agerande mot nämnderna är otydligt där kommande beslut inte har förankrats.

Kommunrevisionen i Värnamo ser mycket allvarligt på dom brister som redovisas i den nya rapporten där hela kommunens verksamhet saknar ett övergripande mål och helhetssyn där det är oklart vilka roller som politikerna och tjänstemännen har. Bristen på ett tydligt ledarskap från Kommunstyrelsens sida har gjort att nämnderna och förvaltningarna lever sina egna liv och där beslut fattas huller om buller vilket sätter demokratin på spel.

Kommunrevisionen beslutar varje år om man ska bevilja politikerna så kallad ansvarsfrihet, det vill säga om de är dugliga att fortsätta regera eller inte. Det är mycket ovanligt att revisionen inte beviljar politikerna ansvarsfrihet, men nu överväger man detta, säger kommunrevisionens ordförande i Värnamo Marianne Järletun.

- Vi håller på att jobba med detta men jag kan inte säga idag hur vi ska göra. Nu har vi bett om att få mer tid att titta på detta. Vi har ju lämnat en rapport tidigare som visat att det finns brister i ledningen, säger Marianne Järletun (S).

Sista ordet om ansvarsfrihet har kommunfullmäktiges politiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".