Foto Elza Zandi Sveriges Radio.
70-åring dödade hustrun

Vänner kritiska till vården "Borde vara psykvården som åtalas"

"Det är psykvården som borde vara åtalade idag"
3:17 min

Idag ställdes en 70-årig man från Nässjö inför rätta misstänkt för mord eller dråp på sin fru. I december ströp han henne till döds på samma sätt som han försökt att göra en gång tidigare förra året.

– Detta är en stor tragik och en stor sorg och vi tycker väl egentligen att det är psykvården som ska vara åtalad här inne idag, det är två människor som förlorat sina liv i och med detta. Vi känner att han som är åtalad här idag är ett offer i den här historien också säger en vän till paret.

Den 70-åriga mannen gick sakta och lite stapplande in i tingssalen idag. Han är mager och benig i ansiktet. Han satt nästan blick stilla hela tiden och gjorde inga ansiktsuttryck när åklagaren noggrant och detaljerat beskrev hur mannen strypt sin fru i deras gemensamma lägenhet i Nässjö i december förra året.

Själv säger han att mycket är dimmigt. Han minns inte mycket - ändå svarade han på frågor om hur det hela gick till, och sa också att det var han som gjorde det. Efteråt tog han de 20 sömntabletter som fanns hemma. Han förstod att det var för lite för att döda honom, men sa att han ville komma bort. Varför han dödade sin fru kan han inte svara på trots många frågor om just motivet.

Att mannen hade förändrats till sättet, blivit nedstämd och rasat i vikt gjorde vännerna oroliga långt innan han dödade hustrun och de kämpade förgäves för att vården skulle hjälpa honom.

I somras fick han till slut tvångsvård efter ett försök att strypa hustrun. Han skrevs ut efter el-behandling mot depression - utan vare sig uppföljning eller medicinering. Hans fru var då mycket rädd för honom och valde att sova i ett annat rum ett tag.

Men i december var det för sent. Mannen ströp sin hustru hemma i lägenheten i Nässjö på samma sätt som han alltså tidigare försökt att göra och idag ställdes han inför rätta.

Från den psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset vill man inte kommentera fallet innan Socialstyrelsen har kommit med ett besked om den lex Maria anmälan som gjorts av vården.

70-åringen får nu vänta på sin dom tills efter en stor rättspsykiatrisk undersökning säger kammaråklagare Anders Brokelind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".