1 av 2
Det blåser från Vättern på byggarbetsplatsen i Jönköping. Foto: NCC.
2 av 2
Jan Liedbergius. Foto: David Svanberg/SR.
Jönköpings län

Kall vinter sinkar byggen

"Fingrarna är värst"
2:19 min

Den stränga vintern hotar att försena många byggen runt om i landet. Enligt Sveriges Byggindustrier är det kylan som gör att många moment på byggarbetsplatserna drar ut på tiden.

Jan Liedbergius arbetar på ett bygge i Jönköping.

– Det är kallt, det blåser hela tiden från Vättern. Fingrarna är värst tycker jag och det blir inte bättre när man bli äldre.

I centrala Jönköping, bara ett stenkast från Vättern, byggs det för fullt. När huset är färdigt ska det innehålla 35 bostadsrätter. 

Sven-Åke Bergkvist, entreprenadchef på NCC, berättar om vilka problem vintern inneburit.

– Kylan sliter tyvärr på människorna, man jobbar inte så fort då heller. Men det största problemet är vinden. Det går inte använda kranen när det blåser för mycket och då blir det stillestånd.

Enligt Sveriges Byggindustrier kommer en del byggen runt om i landet att bli klara senare än beräknat på grund av den stränga vintern. 

– Vissa arbeten kommer att förskjutas och bli färdiga senare än vad man tänkt, på grund av att man inte kunde göra eller att det gått saktare.

– Nu har det varit en osedvanlig vinter, säger Ingemar Legrell, regionchef på Sveriges Byggindustrier.

Enligt de standardavtal som finns kan entreprenörer som inte blir färdiga med byggen i tid tvingas betala vite.

Men om det är en ovanligt svår väderlek som det varit i vinter och som påverkar möjligheten att bygga kan byggbolagen slippa vite även om det tar längre tid att bygga än beräknat.

– Man kan inte göra något åt vädret, säger Ingemar Legrell.

Än återstår mycket arbete innan huset i Jönköping är klart för inflyttning. Men planen är, trots vintern, att bli klara inom utsatt tid, säger arbetsledaren Linus Greén.

– Det är långt kvar på året och mycket kan hända. Men blir det inte för blåsigt ska vi nog bli klara i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".