1 av 2
Arkivbild/Sandra Göök/Scanpix
2 av 2
Henrik Hjortsjö, Medicinkliniken, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Lasso

Färdigvårdade tar upp akutplatser

Henrik Hjortsjö: ”Det har varit en trend sedan oktober”
5:11 min

Över 40 äldre patienter ligger kvar på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, trots att de är färdigbehandlade. Platserna de tar upp motsvarar två hela akutvårdsavdelningar.

Äldre patienter som behandlats klart på akutsjukhuset i Jönköping och borde ha slussats vidare, till exempel till kommunens korttidsboenden, ligger alltså kvar.

Det här irriterar vårdpersonalen eftersom platser som skulle ha kunnat gå till andra akutvårdskrävande patienter nu är upptagna.

Och så här har det varit i flera månader, säger Henrik Hjortsjö, som är biträdande klinikchef på medicinkliniken:
– Det har varit en trend sedan oktober, men senaste veckan har situationen blivit akut.

En anledning till den uppkomna situationen är att det har varit en anhopning av svårt sjuka patienter, där det krävs en vårdplanering mellan landsting och kommun innan patienten kan komma hem eller till korttidsboende eller annat boende. Det berättar Henrik Hjortsjö.

Just nu är det 42 utskrivningsklara äldre patienter som ligger på olika avdelningar på Ryhov. Utskrivningsklara är alltså det som innan kallades "medicinskt färdigbehandlade".

Men det betyder inte att de kan klara sig själva, utan kan behöva stöd och hjälp på olika sätt för att bli friska. Det ansvaret går över på kommunerna när de är utskrivningsklara.

Men innan kommunerna tar över, ska läkaren kalla till ett vårdplaneringsmöte, och sedan har kommunen fem betalningsfria dagar på sig att ordna den hjälp som behövs, till exempel korttidsboende eller utökad hemtjänst. Efter det måste kommunen betala landstinget.

På Länssjukhuset Ryhov tycker personalen att Jönköpings kommun, som ansvarar för de som nu är utskrivningsklara, borde skynda på lite, framförallt med de tio patienter vars fem vårdplaneringsdagar är slut.

För under tiden kan de inte ta in nya - akut sjuka - patienter och dessutom kostar det pengar, säger Henrik Hjortsjö, som tar sin egen klinik som exempel.
– Varje vårddygn kostar 9 000 kronor per patient och när kommunen börjar betala till oss är det 3 000 per patient och dygn.

– Vi jobbar för att lösa detta, säger Marianne Liljeberg, chef på socialtjänsten i Jönköping kommun.

Har ni för få korttidsplatser?
– Vi ligger högt om vi jämför med motsvarande kommuner, även när det gäller äldreboenden.

Under dagen har kommunen och landstinget haft möte för att hitta en lösning.
– Vi hade inte kalkylerat med den här ökningen, säger Marianne Liljeberg.

Just nu pågår en kartläggning och innan den är klar är det svårt att säga hur situationen ska lösas.
– Men vi kommer jobba jättehårt med detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".