Konstverket "Soundflower". Pressbild: Landstinget
Jönköping

Här ska ljudblommor spira

Nu är det klart hur nya musik- och teaterhuset i Jönköping ska smyckas. Utanför i alla fall. Med blommor. Låter kanske inte så märkvärdigt - men det handlar om ljudblommor.

Det är verket ”Soundflower” av Milo Lavén som har vunnit tävlingen om konstnärlig utsmyckning utanför Kulturhuset Spira vid Munksjöns strand i Jönköping.

Enligt juryn inbjuder verket besökaren att utforska förhållandet mellan rörelse och rytm, dans och musik, ursprung och eko.

Soundflowe som ska stå klart till invigningen den 11 november 2011 kommer att placeras på kullen mellan Kulturhuset Spira och Munksjön. Installationen syns då från Munksjöbron, cykelbanan, entréområdet och inifrån Kulturhuset Spira.

Ljudblommorna börjar glöd och fyllas med ljud när en besökare närmar sig och det är vibrationerna från fotstegen som gör det.

Blommorna som är en sorts lurar tillverkas av svetsad plåt för att kopplas till Jönköpings och Huskvarnas industriella historia.

Konstnären Milo Lavén är arkitekt och bosatt i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".