Jordbruksverket varnar för dålig kontroll av djur

Kontrollen av landets djur sker för sällan, den varningen kommer nu från Jordbruksverket. Under förra året skedde nästan bara hälften så många kontroller som för två år sedan.

– Jag blir lite fundersam, för det är ju något som blivit fel i den här omorganisationen, säger Malin Engdahl på Jordbruksverket.

När landets länsstyrelser den första januari 2009 tog över ansvaret från kommunerna var syftet att djurskyddskontrollerna skulle bli bättre. Men nu visar det sig att antalet kontroller minskat dramatiskt. 

Sista året som kommunerna hade ansvaret skedde över 23 000 inspektioner. Under det första året som länsstyrelserna var ansvariga skedde knappt 13 000. Och preliminära siffror från Jordbruksverket visar att antalet kontroller låg på ungefär samma låga nivå även i fjol. Framförallt är det djur inom lantbruket som måste inspekteras oftare.

– Sverige är ju medlemmar i EU och inom EU finns det antal direktiv som styr kontroller av djurskydd. Sverige håller djurskyddsfanan högt och med ganska begränsade kontrollvolymer kan vi inte säga att vi har det goda djurskydd som vi har, säger Malin Engdahl. 

Även om det finns regionala skillnader finns det nu ungefär lika många inspektörer som när Kommunerna hade ansvaret. Ändå hinner de med betydligt färre kontroller. Därför ska det nu ske utbildning av inspektörer och dessutom ska deras arbete bli mindre krångligt.

– Vi får inte tumma på säkerheten. Vi måste få en snabbare hantering av kontrollerna, säger Malin Engdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".