Mikael Axelsson kontaterar att bra spår kostar. Foto Dan Segerson/Sveriges Radio.

Vintern spräcker budget - kostsamt hålla spåren

Skidklubb: "Det fanns inte i vår budget...”
1:40 min

Redan i november började snön falla och sedan dess har den legat. Rena drömmen för skidfolket, men även drömmar kostar. I Tranås har skidklubben tvingats begära extrapengar eftersom spårningen blivit för dyr.

Skidsäsongen har varit lång i vinter och det börjar nu märkas för skidklubbarna i Jönköpings län. Att hålla skidspåren i god kondition kostar en hel del pengar.

Skid- och orienteringsklubben i Tranås spräckte sin budget för spårning för länge sedan och söker nu ekonomiskt stöd av kommunen.

– De har fått rulla ordentligt säger klubbens ordförande, Mikael Axelsson som fått se klubbens skoter och spårningspulka rulla mycket i vinter.

Skid- och orienteringsklubbens spårmaskin i Tranås har fått rulla många mil i vinter. I stort sett har man kört varannan dag sedan snön kom i november och det blir ungefär där 3-4 mil varje gång man är ute, berättar Mikael Axelsson.

Även om det är ideella krafter som kör maskinerna så kostar bensin pengar. Klubben hade budgeterat för en normal vinter på ett par månader, men nu när vintern är drygt fyra månader gammal så är pengarna slut och därför söker man bidrag av Tranås kommun.

– Vi vet att vintern brukar börja i januari-februari, men nu kom den redan i november och det fanns inte med i vår budget. Det blir ett extrautlägg för all bensin och därför sökte vi bidrag säger Mikael Axelsson.

Det finns klubbar som tar betalt av de som åker i spåren, är inte det ett alternativ?

– Jo, det kan vara ett alternativ men än så länge är det mest de regelrätta konstsnöanläggningarna som verkligen har gjort en anläggning för det här. Vi åker ju runt på de befintliga stigarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".