Nyckelvittne förhördes i mordrättegång

I dag fortsatte rättegången i Göta hovrätt i Jönköping mot den 54-årige man som överklagat sin livstidsdom för mordet på sin före detta hustru i Mariannelund i januari.

Dagen inleddes med förhör med en 30-årig kvinna som var svägerska med den mördade och som bevittnade mordet. Hon blev senare själv svårt misshandlad av 54-åringens bror och det var länge osäkert om hon kunde vara med under rättegången.

Läkarna betecknar det som ett mirakel att hon överlevde den mycket grova misshandeln i mars i år. Hennes make, som är bror med den mordåtalade 54-åringen, misshandlade henne så allvarligt att hon fick vårdas i respirator och läkarna trodde inte att hon skulle överleva.

Men det gjorde hon och på fredagsförmiddan kom hon till hovrätten i Jönköping, liten och tärd och med ena armen i bandage, i sällskap med sitt målsägandebiträde.

Inför rätten berättade hon om hur rädd hennes svägerska varit för sin före detta make, om hur svägerskan i ett desperat försök att skydda sig fyllt en blomspruta med saltvatten som hon skulle spruta i ögonen på 54-åringen om han slog henne.

Hon berättade om morddagen den 17 januari då 54-åringen trängt sig in i deras lägenhet och hur han, inför hennes ögon, knivhögg svägerskan till döds på balkongen.

54-årige dömdes till livstids fängelse för mord och hans bror fick sju års fängelse för misshandeln av den 30-åriga kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista