Landstinget hotas av vite på 300.000 för arbetsmiljö

Nu hotas landstinget i Jönköpings län av ett vite på 300.000 kronor. Detta för att arbetsmiljön på flera av länets vårdcentraler fortfarande är oacceptabel, trots att Arbetsmiljöverket påpekade bristerna i våras.

Landstinget har i och för sig svarat på kritiken i form av en plan med olika åtgärder. Men den planen är alldeles för dålig och otydlig, säger Håkan Rosengren, tillförordnad tillsynsdirektör på arbetsmiljöverket.

Det behövs klarare besked från ledningen om hur man ska klara verksamheten ute på vårdcentralerna, där det ju råder brist på läkare sen hyrläkarna togs bort för snart ett år sen.

Det som fortfarande saknas är en reducering av arbetsuppgifterna på de vårdcentraler där det råder läkarbrist, anser Arbetsmiljöverket.

Det finns inte heller rutiner för vart patienter, som det inte finns läkartider till, ska hänvisas. Arbetsmiljöverket kräver också en plan på hur landstinget ska förebygga ohälsa hos den personal som jobbar på de utsatta vårdcentralerna.

Nu har landstinget tre månader på sig att lämna en plan som Arbetsmiljöverket godkänner. Annars väntar 300.000 kronor i vite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".