Linn Paquay Uppman, Sofia Sorpola och Amanda Sandberg arrangerade galan. Foto: Alexandra Peterson/P4 Jönköping

Gala mot könsstympning lockade många

”Det är så roligt att hjälpa andra”:Amanda Sandberg arrangör.
2:08 min

Galan "Hjälp en flicka" som hölls i Vetlanda igår drog flera hundra besökare. En gala där alla insamlade pengar går till arbetet mot kvinnlig könsstympning i Kenya. Bakom inititivet stod tre gymnasietjejer från Vetlanda.

Amanda Sandberg, Linn Paquay Uppman och Sofia Sorpola var de tre gymnasieelever som tog initiativ till galan "Hjälp en flicka" i Vetlanda igår där det bjöds på föreläsare och artister som uppträdde.

-Det berör även Vetlandaborna eftersom könsstympning finns i hela Sverige. Man stöter på flickor hela tiden även om man inte märker det säger Amanda Sandberg.

Och en bland över 100 miljoner kvinnor i världen som blivit utsatt för könsstympning, det vill säga att hela eller delar av klitoris skärs bort är Ifrah Kirih som föreläste och inte hade ord för hur rörd hon blev över engagemanget.

-Det är underbart, säger Ifrah Kirih.

Carl- Axel Ekman är kirurgen från Borås som sedan han blev pensionär driver barnhem och skola i Kenya där han hjälper flickor som blivit utsatta elelr hotas att bli utsatta för könsstympning - där har han genom sitt arbete räddat tusentals flcikor från ingreppet och även spridit budskapet om hur skadligt det är i samhället.

-Vi har fått männen att inse problemet vilket var viktigt. Vi har även engagerat idrottsmän och idrottsklubbar som hjälper att sprida det här budskapet säger Car-Axel Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".