"För mycket vikt vid hyrläkarna"

Den dåliga arbetsmiljön på en del av länets vårdcentraler beror inte på att hyrläkarna har plockats bort. Det säger man från Vårdförbundet efter att ha tagit del av Arbetsmiljöverkets beslut om att landstinget ska betala vite om inte arbetsmiljön förbättras före första oktober.

- Det fokuseras för mycket på hyrläkare i Arbetsmiljöverkets beslut. Det är inte så lätt som att allt löser sig om det kommer fler läkare.

Det är istället problem i organisation och arbetsledning som ligger bakom den dåliga arbetsmiljön, säger Joakim Edvinsson, och dom problemen fanns långt före hyrläkarna - som bara skylde problemet.

Nu när hyrläkarna är borta från länets vårdcentraler så visar sig bristerna igen.

Vårdförbundet har ett antal förslag på hur vårdcentralerna skulle kunna fungera bättre; ett av förslagen är att satsa på sjuksköterskemottagningar där sjuksköterskor tar emot patienter med lättare infektioner som till exempel halsfluss.

Och kanske kan arbetsmiljöverkets hot som kom igår, göra att det börjar hända saker, säger Joakim Edvinsson. Ser inte landstinget till att arbetsmiljön på vårdcentralerna är bättre före första oktober blir det böter på 300 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista