Inga djurförbud, trots skärpt djurskyddslag

Trots att djurskyddslagen skärptes för ett och ett halvt år sedan, har antalet djurförbud inte ökat i Småland och Blekinge.

Det visar statistik från länsveterinärerna.

I Blekinge, till exempel, har inte ett enda djurförbud utfärdats under den här tiden.

Under dom senaste åren har vi hört flera skrämmande vittnesmål om djur som lämnats vind för våg, som inte fått någon mat eller vatten och som i många fall varit i så dåligt skick att dom fått avlivats.

Den första januari 2003 skärptes djurskyddslagen, ändringar som bland annat innebär att den som inte sköter sina djur kan få längre straff än tidigare. Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet fick också utökade befogenheter att meddela djurförbud

Statistik från länsstyrerelserna i Kronoberg, Blekinge, Jönköping och Kalmar visar att den skärpta lagen inte gjort att det blivit fler djurförbud.

Vissa år är det fler, andra färre. I snitt meddelas ett par tre djurförbud om året i regionen.

Att den nya lagen inte slagit igenom beror enligt länsveterinär Gunnel Wittander på att det tar lång tid innan länsstyrelsen meddelar djurförbud. Djurägaren måste upprepade gånger ha misskött sig. Men hon tror att lagen kommer att slå igenom om några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista