Osäkert djurskydd för hästar

Medan det blir allt färre djur på bondgårdarna, så får djurskyddsinspektörerna allt oftare gripa in när det gäller sällskapsdjur som inte har det bra.

Men när det handlar om hästar, så är det inte helt lätt att ha koll. Det krävs oftast en anmälan för att något ska hända och det finns inget register över gårdar med hästar.

Ingen vet hur många hästar det finns runt om i Småland och Blekinge t ex, men man räknar med att det bara i Växjö kommun finns cirka 3000 hästar.

I Kalmar har länsveterinären Jörgen Wehre nyligen gjort en stor utredning av hur läget ser i kommunerna i Kalmar län vad gäller djurskyddet och utredningen visar bland annat att det verkar vara en övermäktig uppgift för djurinspektörerna att hålla koll på djuren.

- Det dyker upp ett nytt häställe varje gång man är ute på en tillsynsrunda, säger djurskyddsinspektörerna enligt rapporten.

Utredningen visar också att resurserna inte på långa vägar räcker till i kommunerna för just djurtillsynen.

Troligen ser det likadant ut över landet, enligt länsveterinären.

I Växjö i Kronobergs län drar miljö- och hälsoskyddskontoret i Växjö i höst ingång en stor inventering av hästgårdarna i kommunen.

Och för att få reda på hur många hästgårdar det finns, litar miljö- och hälskoskyddsinspektören Rosita Hagström på grannarnas välvilja- eller möjligen avundsjuka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".