Plymouthbröderna vill ha sina egna i graven bredvid. Foto: Arkivbild/P4 Jönköping
Smålandsstenar

Plymouthbröderna skaffar egen kyrkogård

Länsstyrelsen: "Det är ovanligt"
1:20 min

Trossamfundet Bröderna Kristen Gemenskap, också kända som Plymouthbröderna, i Smålandsstenar vill inte dela kyrkogård med andra och därför ordnar de nu något så ovanligt som egna begravningsplatser på egen kyrkogård.

– Det är inte speciellt vanligt, jag kan inte påminna mig om något sådant ärende här i Jönköpings län, säger Matilda Hedvall, länsjurist på länsstyrelsen i Jönköping, som nu gett trossamfundet tillstånd till en egen kyrkogård i Smålandsstenar

Varför får de tillstånd?

– Det finns ju möjligheter enligt begravningslagen att få enskild begravningsplats om man är trossamfund eller stiftelse, säger hon.

Bröderna Kristen Gemenskap, mer kända som Plymouthbröderna har runt 400 medlemmar runt om i Sverige. Ungefär en tredjedel bor i Smålandsstenar.

Familjesammanhållningen är väldigt stark skriver de i sin ansökan och livsåskådningen skiljer sig från vad som gäller inom Svenska kyrkan. Man vill utöva sin tro med ett visst mått av avskildhet och eftersom det är så man lever är det också så man vill bara begravd när man dör.

Plymouthbröderna planerar att bygga en gudstjänstlokal i Smålandsstenar och det är i anslutning till den som man också vill och nu har fått tillstånd att anlägga en kyrkogård.

Var däremot är inte bestämt ännu.

– De har förhandlingar om en fastighet men det är inte klart vilken än. Vi har satt upp villkor att fastigheten ska avstyckas och att de måste söka bygglov, säger Matilda Hedvall, länsjurist Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".