1 av 2
Camilla Håkansson på Naturvårdsgruppen. Foto: Kjell Ahlkvist/P4 Jönköping
2 av 2
Den här eken, cirka 200 år, vid A6 är enligt Gränna Skogsgrupp ett typiskt naturvårdsträd med mulm och håligheter. Det avverkades i förra veckan av kommunen. Foto: Claes Hellsten/ GSG
Jönköping

Nedhuggna träd upprör

Camilla Håkansson: ”Det är väldigt frustrerande”
1:23 min

Striden om Jönköpings kommun avverkning av träd tycks aldrig ta slut. För nu har nya träd som tagits ner som upprört den naturvårdsgrupp som kommunen själv tillsatt.

Tekniska kontoret tar inte hänsyn till vad gruppen tycker, trots att de ska få säga sitt utan handlar i många fall helt på egen hand. Det säger Camilla Håkansson, som är sekreterare i Gränna Skogsgrupp och även medlem av naturvårdsgruppen.

– Naturvårdsgruppen är tänkt som ett samrådsorgan. Tanken är att vi ska komma in i planeringsfasen och inte när besluten redan är tagna, eller i värsta fall redan genomföra, säger hon.

Camilla Håkansson menar att dialogen mellan tjänstemännen på Tekniska kontoret i Jönköpings kommun och den naturvårdsgrupp, som politikerna beslutat om och som är tillsatt från olika ideella föreningar i kommunen är obefintlig.

Gruppen får inte till sig handlingar i förväg och då kan de inte sätta sig in i åtgärderna för att få en uppfattning och i vassa fall har beslutet om avverkning redan tagits när gruppen får vetskap om det.

Naturvårdsgruppen upplever inte att deras synpunkter tas på allvar och att många av tjänstemännen på Tekniska kontoret inte är intresserade av vad de har att säga.

– Det sker hela tiden. Vi ligger på för att få respons och det är inte ovanligt att vi inte får någon respons. Det är väldigt frustrerande, säger Camille Håkansson i Gränna Skogsgrupp och även medlem i naturvårdsgruppen.

Nyheterna har talat med tekniska kontoret och de väljer att inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".