Veterinären Anki Lindroos har precis bedövat katten Sussi. Foto David Svanberg/Sveriges Radio.
Värnamo

Veterinärer utsatta i sin arbetsmiljö

"Jag blev sparkad i huvudet av en ko"
2:07 min

En granskning av djursjukhus och veterinärstationer som Arbetsmiljöverket har gjort visar på omfattande brister i arbetsmiljön.

Att det innebär risker att arbeta som veterinär har Anki Lindroos i Värnamo fått erfara många gånger.

På britsen hos veterinären Anki Lindroos ligger katten Sussi som ska kastreras. Hon blir rejält upprörd när hon får bedövningssprutan.

Den här gången gick det bra. Ingen kom till skada och snart sover katten, men att bli riven, biten och sparkad är inte ovanligt i det här jobbet.

– Det allvarligaste jag har varit med om är att jag blev sparkad i huvudet av en ko som blev lite arg. Då förlorade jag medvetandet en kort stund.

De senaste åren har antalet olyckor inom den veterinära verksamheten, där runt 4000 personer arbetar, ökat. Bara under 2009 anmäldes runt 100 fall. Framför allt är det unga kvinnor som drabbas säger Boel Kallemo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket

– Vi vill bryta en trend där vi ser att allt fler unga kvinnliga veterinärer blir skadade och sjuka på jobbet

För första gången har Arbetsmiljöverket nu gjort en större granskning. Totalt har 105 djursjukhus och veterinärstationer i Mellansverige inspekterats och av dem fick hela 95 stycken krav om att förbättra arbetsmiljön.

– Det har framför allt handlat om djurhanteringen, kemikalier, belastningsergonomi, möjligen också en del risk för hot och våldssituationer, en påfrestande psykosocial arbetsmiljö, till exempel när man jobbar ute på gårdar och kanske jobbar själv, säger Boel Kallemo.

Även om det handlar om att jobba med djur menar Arbetsmiljöverket att det går att göra mycket för att undvika att skadas. Veterinären Anki Lindroos håller med om att mycket kan göras för att göra jobbet säkrare.

– Det kan vara farligt, men många skador kan man nog förebygga.

Vad tror du är det viktigaste att göra för att undvika skador?

– Det är att ha bra miljöer där man jobbar och att ha bra assistans, Anki Lindroos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".