Varning för stölder

Det är inte bara fickstölder och villainbrott man ska akta sig för i sommar, utan det är säkrast att surra fast cykeln och mopeden väl också.

Under bara juni månad i år så blev över 240 länsbor av med sina cyklar och nästan 50 miste sin moped. Och riktigt attraktiva verkar EU-mopparna vara.

Det finns ingen statistik på hur många som får tillbaka sina stulna fordon. Men om de dyker upp igen kan det ske på två sätt:

- Antingen genom att vi stoppar en förare som vi känner igen och som inte harmonierar med fordonet eller genom att allmänheten lagt märke till någon cykel eller moped, säger Lennart Wennblom, förundersökningsledare vid Jönköpings läns polis.

Chansen har dock ökat sedan 1 juli förra året, för sedan dess är det upp till föraren att bevisa att fordonet är hans.

- Ja, den lagen har kommit till nytta flera gånger.

Förra året stals nästan 2500 cyklar och intresset för mopeder verkar öka med EU-mopparna. I maj och juni i år stals nästan dubbelt så många som motsvarande månader 2003.

Och självrisken på en EU-moppe är minst 3000 kronor.

- Så visst är det värt att investera i ett bra lås, säger Wennblom.

Reporter Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".