1 av 2
Sendai två dygn efter skalvet. Foto: David Guttenfelder/Scanpix
2 av 2
Joakim Kautto, från Karlstorp utanför Vetlanda, funderar på att lämna Tokyo. Foto: Privat
Axel från Habo i Sendai

"Hundratals döda spolades upp"

"Oroliga för nya skalv"
1:15 min

Nu börjar den enorma förödelsen stå klar efter flodvågorna som raderade ut flera kuststäder i Japan efter jordbävningen.
– Mellan 200 och 300 kroppar spolades upp på land, berättar Axel Andersson från Habo, som bor och arbetar i Sendai, en av de drabbade kuststäderna.

Efter jordbävningen i fredags gick det ut ett larm som varnade för de enorma flodvågorna. Axel Andersson säger att människor som bor närmast kusten är vana vid detta och satte sig i säkerhet.

Men den här gången var vågorna större än någonsin, och slog betydligt längre in och därför hann många inte undan.

– Jag var mitt i centrum i Sendai och en kilometer från där jag bor hade det spolats upp 200 till 300 kroppar. Efter kusten är allt förstört. Jag tog cykeln ut till den skola där min fru jobbat och allt var förstört. Jag fick vada genom en meter vatten i flera kilometer, säger Axel Andersson.

Just nu är han och hans fru en bit från Sendai, hos hans svärföräldrar. De har varken gas, el eller vatten, men situationen förbättras hela tiden och i Sendai börjar strömmen återvända.

Axel Andersson är inte heller orolig för de skadade kärnkraftverken eftersom de ligger långt ifrån dem. Han har inga planer på att lämna Japan.

– Inte nu, nu är jag hellre där jag är med min familj. Förhoppningsvis är faran över nu, säger Axel Andersson.

Joakim Kautto är från Karlstorp i Vetlanda kommun men bor och jobbar i Tokyo, 25 mil från reaktorhärden. Han följer nu spänt utvecklingen.

– Jag är inte jätteorolig över en härdsmälta, men det kanske är lite tidigt att säga eftersom de nyss sa att det kan komma ett efterskalv inom tre dagar. Om det sker, då kan det bli allvarligt plötsligt, säger Joakim Kautto.

Är du orolig?
– Man blir ju mer orolig att det ska bli en jordbävning närmare Tokyo.

Han säger att han funderar på om han ska åka hem.

– Man funderar väl lite på det, men kanske inte direkt i morgon, säger Joakim Kautto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".