Polisen saknar bruksanvisning till sin bullermätare

Att ha en alltför högljudd motorcykel är olagligt. Men risken att åka fast är liten - polisen saknar nämligen bruksanvisning till sin bullermätare.

Många irriterar sig på bullrande motorcyklar och polisen får ta emot mycket klagomål, särskilt nu under sommaren då det är högsäsong för motorcykelåkande.

Men risken att åka fast är liten, trots att polisen sedan fem år tillbaka har en ny apparat som mäter om bullret är för högt.

- Jag vet inte varför, men vi saknar fortfarande anvisningar, säger en uppgiven Conny Stenfelt på Jönköpingspolisens trafikavdelning.

I slutet av 1990-talet beslutades att polisen skulle utrustas med nya bullermätare, till en kostnad av 100 000 kronor styck.

Polispersonal fick utbildning på mätaren och sen fattades bara en detaljerad bruksanvisning för hur den ska användas. Men det kom ingen bruksanvisning och det har det fortfarande inte gjort.

Bakgrunden är en byråkratisk kollision mellan Vägverket och Rikspolisstyrelsen. Vägverket menar att bullermätarna inte är anpassade efter nuvarande regelverk och att programvara i mätarna därför måste bytas ut, vilket RPS i sin tur menar skulle bli för dyrt att göra. RPS tycker att Vägverket istället måste ändra på regelverket.

Och därmed är läget låst och bullermätarna får fortsätta att samla damm i polishusen runt om i landet.

Till råga på eländet börjar apparaterna nu bli för gamla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".