Föräldrarna ser inte sina tjocka barn

Antalet överviktiga barn blir allt fler. Och många föräldrar är dessutom omedvetna om att deras barn är överviktiga.

Det visar en omfattande undersökning i England. 75 procent av föräldrarna till överviktiga barn tyckte inte att deras barn var tjocka.

På frågan om det ser likadant ut i Jönköping och Huskvarna, svarar barnssjuksköterskan Anette Frondell Sjöberg:

- Det är svårt att säga, det är olika mellan olika föräldrar, och ibland ser den ena föräldern men inte den andra att barnet är överviktigt.

Anette Frondell Sjöberg jobbar på barnmottagningen i Huskvarna. Dit kommer barn med så mycket övervikt att dom klassas som sjuka. För dom väntar en kamp som kräver stöd från hela familjen. En kamp som handlar om mat och motion, om blodprover och midjemått och om att barnet ska få en bättre bild av sig själv. Och för att det ska fungera, så krävs det stöd från familjen, säger Anette Frondell Sjöberg.

Men ibland är föräldrarna inte motiverade till att kanske lägga om matvanorna helt. Och då fungerar inte heller behandlingen av det överviktiga barnet.

Därför är det en viktig uppgift för personalen att försöka motivera, bland annat genom att informera om riskerna.

- Det är ju inte för det utseendemässiga vi gör det här, utan för det som finns inne i kroppen; att försöka minska riskerna för hjärtkärlsjukdomar och diabetes.

Reporter Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista