Kvarteret Hoven kritiseras av Arbetsmiljöverket

Nu ger sig Arbetsmiljöverket in i frågan om de ombyggda och omstridda lokalerna i kvarteret Hoven i Jönköping. Personalen har drabbats av stressrelaterade symptom av de bullriga och dåligt ventilerade lokalerna. 

Som Nyheterna berättat om under våren har Jönköpings kommunens ombyggnad blivit många miljoner dyrare än det var tänkt. Och inte nog med det - nu kommer kritik mot arbetmiljön.

Det är fackförbundet SKTF som framfört de anställdas klagomål på den nya arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Istället för att ha egna små rum, i ett så kallat cellkontor, så sitter personalen numera i kontorslandskap.

Och kritiken handlar om buller, ljud som sprids över lokalerna, dålig ventilation och problem med värmen. Arbetsmiljöverket noterar att personalen har stressrelaterade symptom som koncentrationssvårigheter, trötthet och huvudvärk och för några har den nya miljön också gett sömn- och magproblem.

Alla anställda har inte problem med den nya arbetsmiljön. Upplevelsen är lite olika beroende på vilka arbetsuppgifter man har och var i kontorslandskapet man har sin arbetsplats.

Vissa åtgärder har redan vidtagits, men de räcker inte, konstaterar Arbetsmiljöverket som nu kräver att kommunen skapar en bättre arbetsmiljö i de nya kontoren i kvarteret Hoven vid Juneporten.

Tekniska kontoret, Stadsbyggnadskontoret, Miljökontoret och Socialförvaltningen ska presentera sina handlingplaner för verket senast den 15 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista