"Vägpiraterna" borta från länets vägar

Problemet med så kallade ”vägpirater” som rånar sovande turister i deras husbilar och husvagn verkar ha upphört. Sedan polisen grep en liga i Danmark har inte ett enda fall rapporterats i länet.

- Vi ska inte ropa hej än, men visst är det skönt att det upphört, säger Patrik Hertelendy, turistkonsulent i Gränna som drabbats av flera vägpiratrån de senaste somrarna. 

I Jönköpings län så har vägpiraterna slagit till 8 gånger hittills i år, samtliga gånger i Grännatrakten. Men sedan snart en månad tillbaka så har det varit lugnt.  Polisen i Danmark grep nämligen en vägpiratliga från Göteborg för en vecka sedan, och det kan ha varit det samma liga som opererade både här och på västkusten och nu senast i Danmark.

Men det är inte bara gripandet av ligan som bidragit till att vägpiratrånen upphört, tror turistkonsulenten Patrik Hertelendy. Ett gott samarbete mellan flera myndigheter och organisationer har också gjort sitt till.

Polisen har gjort en brottsförebyggande folder på många språk som delas ut till turisterna i bland annat Gränna. Polisen har också satt ut varningsskyltar och bevakat utsatta rastplatser i södra Sverige. Vägverket har bidragit med att hugga ner träd och buskar på mörka rastplatser. Och lokalt i Gränna har tex campingen längre öppettider för att turisterna ska slippa sova på rastplatser.

Och det har gett effekt. Hittills i år har 58 husvagns- och husbilsturister drabbats av vägpirater i Sverige, vilket är 40 färre än förra året. Och de åtta fallen i Gränna är också betydligt färre än förra året.

Och sedan ligan greps i Danmark har det alltså upphört helt. Ändå fortsätter man nu det här samarbetet, säger Patrik Hertelendy, för risken att drabbas av nya vägpiratligor kvarstår, och det befrämjar ju knappast turismen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista