Nässjö

Lärare avstängd utan lön

1:20 min

Facket tar nu strid för en lärare på Höglandet som stängts av utan lön. Läraren åkte fast för narkotikabrott i en poliskontroll i februari och stoppades därefter från att undervisa.

Lärarens arbetsgivare, Nässjö kommun, har valt att stänga av mannen i en månad - utan lön. Det är något som Lärarförbundet är kritiskt mot och har kallat kommunen till lokal tvisteförhandling.

– Det ska till särskilda skäl om man ska stängas av utan lön, de särskilda skälen är inte fullt ut definierade och jag kan inte nämna något annat ärende där en lärare stängts av utan lön, säger ombudsmannen Mats Andersson.

Läraren, som undervisar på högstadiet, blev stoppad av polisen en dag i februari när han var ledig från jobbet. Han åkte då fast för narkotikabrott.

Efter det stängdes han av från sitt jobb som lärare utan lön, under tiden som skolan gör en utredning om han ska få vara kvar.

Just nu pågår förhandlingarna mellan fack och kommun. I onsdags träffades parterna, men kunde inte komma överens. Mats Andersson på Lärarförbundet tycker att kommunen har ett ansvar som arbetsgivare för att hjälpa läraren.
– Att tidigt upptäcka problem och ge de anställda möjlighet att komma över sitt missbruk.

Nyheterna har sökt chefen för barn och utbildningsförvaltningen i Nässjö och ansvarig politiker för en kommentar, utan att lyckas.

Rebecka Montelius

rebecka.montelius@sr.se
036-215 66 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista