Gratistidning direkt i brevlådan

En nyhetstidning helt gratis i brevlådan en gång i veckan är vad som väntar invånarna i Jönköping, Växjö, Kalmar och Halmstad.

Ett nybildat bolag satsar 20 miljoner kronor på gratistidningsprojektet och förebild är Finnveden Nu, som sedan förra hösten ges ut i södra delen av Jönköpings län.

- Vi har märkt att folk vill ha en tidning, men de är inte villiga att betala. Vi har valt städer som är nära och som växer, säger Anna Bansell är vd på Finnveden Nu.

Sedan i höstas får alla 42.000 hushåll i Värnamo, Gislaved, Gnosjö och Vaggeryds kommuner tidningen Finnveden Nu i brevlådan en gång i veckan. Det har alltså gått så bra, att konceptet gratis nyhetstidning, total hushållstäckning och låga annonspriser nu sprids vidare.

Med början i höst ska under dom närmaste tre åren likadana tidningar med lokalt material successivt startas i Jönköping, Växjö, Kalmar och Halmstad.

Den totala upplagan blir 250.000 exemplar i veckan. Det mediainriktade investmentbolaget Nordic Media Partner i Stockholm satsar pengarna, 20 miljoner kronor, medan Finnveden Nu i Värnamo bidrar med kunskapen, produktion och administration.

Värnamo blir huvudort för den nya tidningskoncernen och det innebär också en del nya jobb här.

Anna Bansell hoppas förstås att det här ska bli en god affär, men samtidigt tror hon att gratisutdelade nyhetstidningar har en viktig uppgift att fylla i samhället eftersom många, inte minst invandrare, inte har råd eller för vana att prenumerera på en vanlig dagstidning.

- Själv har jag invandrarbakgrund, och jag vet att många invandrare inte prenumerera på en tidning, så det är självklart att vi med en gratistidning når grupper som ingen annan når. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista