Rekordintresse för pocketböcker

Pocketböcker säljs på allt fler ställen och antalet tryckta böcker ökar rekordartat, enligt Svenska förläggareförening. Men det finns en risk för att marknaden mättas, varnar författare.

Numera kan man köpa pocketböcker på bensinmackar, via internet och i nästan vilken kiosk som helst.

På Pressbyrån i Jönköping tex, säljs det mellan 80 och 100 pocketböcker i veckan.

- Den siffran ökar sakta men säkert, och lönsamheten är bra, säger Asta Arvidsson som jobbar på Pressbyrån.

Det är inte bara försäljarna som är nöjda med ökningen. Även de som skriver böckerna är glada. Pocketböckerna är visserligen mindre lönsamma för författaren, men fler får chansen att ge ut en bok, säger deckarförfattaren Åke Edwardsson.

- Det kommer en del litteratur skriven av 18-22-åringen ochsom vänder sig till den unga publiken. Men 19-åringar köper inte en roman för 300 spänn, så här finns en genre som är vansinnig att ge ut på annat sätt än på pocket.

Men det finns en risk med pocketframgångarna också; marknaden kan bli mättad säger Åke Edwardsson, alltså att det trycks böcker i överflöd som sen inte säljs.

Under förra året trycktes 8,8 miljoner pocketböcker upp, men det såldes 7 miljoner pocketböcker - en rekordsiffra men ändå blev det nästan två miljoner böcker över.

Därför måste förlagen vara mer försiktiga med vilka pocketböcker som ges ut, menar Åke Edwardsson, eftersom böcker som inte håller måttet kan ge dåligt pocketböckerna dåligt rykte.

- Om Sven Svensson köper fem böcker av för honom okända författare som alla är dåliga, så kanske han inte köper några fler, så där ska man vara lite försiktig, menar Åke Edwardsson.

Hesam Akbari
hesam.akbari@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista