Svenskt Näringsliv kräver mer flexibel arbetsmarknad

Sveriges företagare vill ha en mer flexibel arbetsmarknad, och mer visstids- och timanställningar istället för tillsvidareanställningar. Det framgår av en rapport som Svenskt Näringsliv släppte idag.

Men Kenneth Krantz, regionschef på Svenskt näringsliv i Jönköping, tycker inte att en flexiblare arbetsmarknad är det samma som sämre trygghet på jobbet.

- Den bästa tryggheten en anställd kan ha är att företaget går bra, säger Kenneth Krantz.

Sammantaget står idag en miljon svenskar i åldern 16-24 år utanför arbetsmarknaden, dem är förtidspensionerade, sjukskrivna, öppet arbetslösa eller i olika arbetsmarknadspolitiska program.

Samtidigt uppger ungefär 17 procent av de små eller medelstora företaget att dem vill anställa folk men att dem har mycket svårt att få tag på rätt medarbetare och många av dem avstår från att anställa personer som varit arbetslösa eller sjukskrivna en period, eftersom dem tycker att det är för riskabelt.

Företagarna vill också ha bort den så kallade 3.12-beskattningen, som är en företagsskatt som slår särskilt hårt mot småföretagen. Och man verkar ha fått gehör för hos regeringen, i dag meddelas att det kommer ett förslag i höstbudgeten om att ta bort just 3.12 regeln.

Framförallt vill företagarna ha en flexiblare arbetsmarknad, men det passar inte alla. 41-årige Mikael Nors sitter på arbetsförmedlingen i Jönköping, för två månader sedan slutade han ett jobb på ett bemanningsföretag.

- Jag tycker att 6-månaders provanställning skulel gälla istället. Jag söker bara tillsvidareanställningar, jag vill veta vad jag ska göra varje morgon, säger Mikale Nors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".