LÄNET

Rekordmånga förstagångsväljare

1:30 min

Förstagångsväljarna var rekordmånga i valet i höstas. Men hur många av dem som verkligen valde att rösta skiljer sig stort i länet. I Aneby kommun var det många, och där valde man bland annat personliga brev för att nå ut, berättar Anneli Persson, informationschef på Aneby kommun.

-Vi bestämde oss för att göra ett direktutskick till alla förstagångsväljare, så alla har fått ett personligt brev från valnämnden säger Annelie Persson. -Vi har även haft länkar från bilddagboken till kommunens hemsida där vi informerat om hur valet går till.

Kommunens insatser gav resultat. Valdeltagandet bland förstagångsväljarna ökade med nio procent jämfört med valet 2006. Hela åttio procent av av de 443 förstagångsväljarna i Aneby röstade. Även i Mullsjö, Sävsjö och Habo kommun var valdeltagandet över åttio procent.

Men så ser det inte ut i hela länet. Gislaved hade det lägsta valdeltagandet bland förstagångsväljarna i Jönköpings län. Endast 67 procent röstade och det är en minskning med fyra procent jämfört med senaste valet.

-Jag är lite förvånad eftersom vi gjort en ganska stor satsning säger Kim Westlund, ordförande i valnämnden i Gislaveds kommun. Och han har i nuläget ingen vettig förklaring till varför valdeltagandet minskat bland förstagångsväljarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista