Försurat vatten trots kalkning

Trots flera årtionden av kalkning så är fortfarande länets sjöar och åar försurade och dom betraktas just nu som länets största miljöproblem.

Försurning är länets största miljöproblem. Värst drabbade är åarna Nissan och Lagan tillsammans med bäckar i Habo, Sävsjö och Värnamo. (Att dessa områden har påverkats mer beror på hög nederbörd och kalkfattig berggrund).

Och att våra vatten är sura beror på svavelutsläpp, framförallt i andra länder. Dom här utsläppen var som högst i början av 70-talet. Sen dess har dom minskat och idag är svavelnedfallet en tredjedel av vad det var för 15 år sen. men det är inte tillräckligt bra - skriver Länsstyrelsen i sin årsrapport ”För vattnets bästa”. I rapporten har Länsstyrelsen ställt upp flera mål som ska vara uppfyllda år 2010. Bland annat att högst 10 procent av våra sjöar får vara försurade då.

Och medlet för att nå det målet lyder kalkning. Nåt man började med för flera decennier sen, men som lär fortsätta, säger Bernard Jaldemark, sötvattenbiolog:

- Ja, en 30, 40 år får vi nog fortsätta att kalka.

Vatten är årets tema på Länsstyrelsens miljöövervakning och får extra uppmärksamhet i år.

De årliga temana i sin tur innefattar några av de 15 miljömål som riksdagen antog år 1999.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".