NTF varnar

Mobilpratande förare vanliga men farliga

1:53 min

Trots att det kan vara rent trafikfarligt att försöka hålla mobiltelefonen mot örat och prata samtidigt som man kör genom rondeller, är det många som gör så.

Bara vid rondellen vid polishuset i Jönköping var det nästan en bilist i minuten som pratade sig genom rondellen vid rusningstrafik när vi gjorde en undersökning.

En morgon förra veckan placerade P4 Jönköping en reporter vid Högskolerondellen i Jönköping mellan 07:45 och 08:00 på morgonen, det vill säga under rusningen.

Under den tiden passerade runt 1 000 fordon rondellen och i minst 30 av dem hade föraren en mobil i ena handen och pratade samtidigt som han eller hon körde genom rondellen. Det är nästan en bil i minuten.

Det är inte olagligt - men livsfarligt anser Åke Qvarnström, konsulent på trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

- Det är en ren katastrof, säger han.

- Om man till exempel tar rondellen vid Atteviks/Nybergs, så har du 36 så kallade konfliktsituationer som du som förare ska ta in och ta ställning till innan du kör in i cirkulationen.  Och det har har du inte en möjlighet att göra om du samtidigt pratar i en mobiltelefon.

När du åker in i cirkulationsplats måste du ha koll på gående och cyklister från både höger och vänster, två bilar som kommer från vänster i två körfält och dessutom ska du växla, styra och blinka.

Åke Qvarnström säger att eftersom det är så många länder, inklusive EU-länderna, som har ett förbud mot att prata i mobiltelefon under körning så kommer det nog i Sverige också.

Chefen för trafikavdelningen inom Jönköpingspolisen, Ingemar Eriksson, konstaterar att det än så länge inte är brottsligt att köra bil och prata i mobilen samtidigt.

- Men rent praktiskt har man ju bara en hand att sköta bilen med om man pratar i telefon utan hands-free och risken är att man mentalt förflyttar sig från den situation man borde vara koncentrerad på.

Skulle ni på polisen vilja ha ett förbud?

-Det är upp till lagstiftarna att ta beslut om det, säger Ingmar Eriksson.

Fråga

Forskare vill förbjuda mobil i bil

Borde vara straffbart anser forskaren vid VTI. Foto Claudio Bresciani/Scanpix.

Majoritet för SMS-förbud

Foto Fredrik Sandberg/Scanpix.

En majoritet av ledamöterna i riksdagens trafikutskott vill förbjuda förare att sms:a under bilkörning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista