Bodström sa nej till kommunpolis i Tranås

Det blir inget försök med kommunal polis i Tranås. Det beskedet fick Tranås kommun av justitieminister Thomas Bodström i ett brev idag.

- Det var ett väntat besked, det var ju en ny tanke. Men det var viktigt för oss att uppmärksamma problemet med den låga nivån av polisbevakning vi hamnat på i kommunen, säger Cilas Ottosson, kd, förste vice ordförande i kommunstyrelsen och vikarierande kommunalråd, till Nyheterna.

Det var i våras som Tranås kommun skickade iväg en ansökan till justitiedepartementet om att få bli försökskommun att med statliga medel få anställa kommunala poliser.

Men justitieminister Thomas Bodström skriver i sitt svar idag att ”kommunala polisorganisationer vore att ta ett kliv bakåt i utvecklingen”.

Sedan polisväsendet förstatligades 1965 har utvecklingen gått åt andra hållet, med allt större enheter ”för att man ska kunna upprätthålla en hög nivå på både kompetensen och utrustningen”, skriver Bodström. ”Regeringen inte har för avsikt att inleda någon försöksverksamhet med kommunal polis någonstans i landet”.

Men Tranås kommunledning låter sig inte nedslås av det beskedet. Istället har man nu börjat diskutera om polisen inte kan flytta in i räddningstjänstens lokaler när polisen vill spara in på lokalhyror och stänga stationen i bland annat Tranås.

- Lokalen kommer att sägas upp. Då krävs det en annan lösning, och jag vet att länspolismästaren är positiv till den här lösningen, säger Cilas Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".