Trafik

Vi provkör länets första elbil

1:55 min

För första gången kan du nu gå till en bilfirma i länet och köpa en riktig elbil. Den ska klara uppemot 20 mil på en laddning och du laddar den hemma i det vanliga eluttaget. Men den kostar.

– Den går helt tyst - det är som en hand tar tag i bilen och bara drar iväg den.

Ja, det var reporter Peter Jernbergs första reaktion när han provkörde länets första elbil. Och den biltillverkare som blev först, bland de stora. att få ut en bil som helt går på el till de svenska bilhallarna - det var Mitsubishi.

Bilen heter iMiev och snart kommer även Peugeot med sin variant på samma bil.
– Ingen jätteacceleration, men vi klarar av att köra om i alla fall, säher Peter Jernberg under provkörningen.

iMiev är den första riktiga elbilen, som bara går på el och som säljs i länet via de befintliga återförsäljarnäten och säljaren Niklas Lindomborg är optimistisk.
– Vi får mycket frågor om denna och vi tror på produkten, sen är det alltid så att det tar tid innan vi tar till oss ny teknologi, men det känns spännande.

Holmgrens som säljer bilen har än så länge inte börjat marknadsföringen, men har redan sålt bilen till ett elföretag i Värnamo

Men det höga priset på drygt 360 000 kronor, rena lyxbilspriset, gör nog att det främst är företag och statliga och kommunala bolag som kommer att köpa den.

Bilen ska klara uppemot 18 mil på en laddning, men vid kallt väder och många accelerationer kanske det handlar om bara hälften. Det tar omkring åtta timmar att ladda upp den och elkostnaden per mil ligger på runt två kronor beroende av hur du kör och att ladda fullt kostar runt 20 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista