Jönköping

Störde SD - ställs inför rätta

1:38 min

Under valrörelsen möttes ju Sverigedemokraternas valmöte i Jönköping med skränande visselpipor och annat oljud. Nu pågår det rättsliga efterspelet och i veckan står ytterligare två personer inför rätta.

– Man kan ju tycka att det är en bagatell å ena sidan, å andra sidan kan man ju dra det i sin förlängning att det skulle kunna vara ett hot mot demokratin, säger Anders Brokelind kammaråklagare.

Ja, åsikterna om att flera personer åtalas och ställs inför rätta för att ha stört ett av Sverigedemokraternas valmöten i Jönköping i höstas kan vara olika, enligt Brokelind. Själv utgår han bara från den juridiska aspekten.
– Ja, att det inte är tillåtet att störa en allmän sammankomst.

Igår inleddes rättegången mot två män, en 20-åring och en 22-åring, som är misstänkta för att ha försökt förstöra för och hindra talare på Sverigedemokraternas valmöte i Jönköping i början av september förra året.

Båda männen nekar till brott.

20-åringen är tidigare dömd för skadegörelse mot en strippklubb i Jönköping och redan känd hos polisen. Nu är han misstänkt för att ha blåst i en vuvuzela och därmed stört och hindrat talaren på valmötet.

Under polisförhöret vägrade han säga någonting och under rättegången ville han inte heller svara på åklagarens frågor. Tingsrätten dömde honom sedan och mannen måste nu betala 1500 kronor i dagsböter.

Även 22-åringen vägrade prata med polisen under polisförhöret, men under rättegången svarade han på åklagarens frågor.

Han är misstänkt för att ha blåst i en båttuta och i en visselpipa för att hindra talaren under mötet. Trots att 22-åringen nekar till brott försvarar han aktionen.
– Nånstans måste människan gå upp och säga ifrån när något är på gång att gå snett.

Rättegången mot 22-åringen avslutas imorgon. Sedann tidigare har också en 23-årig man dömts för att ha stört ett av Sverigedemokraternas valmöten i Jönköping i höstas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista