Dyrare sanering efter miljösyndare i Värnamo

Uppstädningen efter en av de största miljösyndarna i länet blir både mer omfattande och dyrare än beräknat.

Den här tickande miljöbomben avslöjades redan 1996, när det skulle byggas bostäder på området vid Jönköpingsvägen i Värnamo, där företaget Värnamo-Tvätten legat. Jorden var så full av farliga kemikalier som läckt ut från tvätteriet, att byggplanerna stoppades direkt. Dessutom visade det sig att gifterna läcker ned till grundvattnet och hotar Värnamobornas dricksvatten.

-Visserligen har inga farliga halter mätts upp, men ingen vet vad som kan hända i framtiden och därför är det viktigt att området saneras så snabbt möjligt. Det säger kommunens miljöingenjör Sten Martinsson till Nyheterna.

Han är missnöjd med att det dröjt så länge. Men det kommer att dröja ännu längre och bli betydligt dyrare än de 2,5 miljoner som staten hittills bidragit med. För nu har det visat sig att tidigare bedömningar var felaktiga - de förorenade jordmassorna är nästan tio gånger större än man trott. En del måste grävas bort och resten ska saneras på plats med nya metoder som ännu inte är tillräckligt testade.

Nu ska också en nya riskbedömningar och undersökningar göras och först nästa år kan saneringen starta. Värnamo-Tvätten som orsakat föroreningarna finns inte kvar, varför det blir skattebetalarna som får stå för notan.

Reporter: Anders Borg

anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".