LASSO

Gnosjöandan som skulpturer

4:37 min

Nästan fyra år efter försäljningen av den upphittade konsten i kommunens förråd i Gnosjö, så presenteras nu de sex konstnärer och deras skulpturer som ska stå i kommunens alla sex tätorter. Gnosjöborna var ju ägare till en konstskatt - utan att ha en aning om det förrän den såldes på stor konstauktion.

Hälften av tavelpengarna dvs 1,3 miljoner kostar satsningen på skulpturer.

Det har varit en nationell tävling på temat Gnosjöandan och idag har konstnärerna och deras verk presenterats.

Kultursekreterare Malin Nilsson tycker den nya konsten i kommunen är tjusig. Dessutom gläds både hon och förre stadsarkitekten i Gnosjö, Magnus Runesson, över att skulpturerna valts mycket demokratiskt av jurygrupper från varje tätort i kommunen utsedda av samhällsförenignarna.

- Det demokratiska urvalet betydde att det tog nästan fyra år, men det viktigaste var att det blev bra, säger Magnus Runesson och tillägger:

- De ska ju stå i centrum under lång tid framöver.

I september är det tänkt att ställas till med en rejäl baluns vid invigningen av skulpturerna i alla kommunens sex tätorter.

     

 

FAKTA

Det var nio oljemålningar från 1500-talet och framåt som såldes på Bukowskis i Stockholm under stor uppmärksamhet 2007. Dyrast blev en kardinal med bister uppsyn målad på 1600-talet, som ropades in för drygt en och en halv miljon.

Det var tavlor som donerats till Gnosjö kommun av makarna Margot och Folke Särnmark i Marieholm för 50 år sen. Det finns idag ett par kvar i kommunens arkiv och en är försvunnen, förmodligen stulen.

Tavlorna hade legat och samlat damm i kommunhusets källare även om de tidigare hade hängt bl a utanför kommunfullmäktigesalen och på ålderdomshemmet Bäckgården. Anledningen till att de såldes var att en del tavlor blivit illa medfarna och att kommunen inte ansåg sig kunna renovera och vårda tavlorna tillräckligt bra.

Det här innebar oväntat klirr i kommunkassan och diskussionen blev stor kring hur tavelpengarna skulle användas. Förslaget blev att en stor del av pengarna går tillbaks till Marieholm, främst till projektet Kulturarv Marieholm, resten användes till konstprojektet "Gnosjöandan" där samtliga kommunens tätorter skulle få fler offentliga utsmyckningar.

Karin Malmsten

karin.malmsten@sr.se
036-215 66 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista