Skolverket granskar John Bauer-skolor

Skolverket ska nu titta närmare på hur undervisning utan skolböcker går till. Femton av tjugotre John Bauer-gymnasier i Sverige ska granskas under hösten. Både föräldrar och elever har klagat på skolans metod, som innebär att eleverna själva måste hitta information på internet.

Clas Uno Frykholm på Skolverket i Umeå menar att nätet som läromedel inte passar alla elever.

- Elever som har behov av särskilt stöd kanske inte har kraften att själv söka sig kunskapen, och det ställer stora krav på lärarna, säger Cas Uno Frykholm.

De 23 John Bauer-gymnasierna som finns runtom i landet drivs av utbildningsföretaget Ultra med säte i Jönköping.

Femton av dem ska nu granskas av Skolverket. Den är en rutingranskning som görs av alla friskolor under det andra verksamhetsåret. Men med sig i bagaget har nu Skolverket fått flera klagomål från föräldrar och elever från hela landet som inte är nöjda med undervisningen.

Det första John Bauer-gymnasiet, det i Jönköping, blev granskat av Skolverket redan 2002, och skolan klarade sig utan anmärkning. Men ändå finns det missnöje bland eleverna även i Jönköping.

Magnus Eriksson, som ska börja sitt tredje år på John Bauer-gymnasiet, halkade av personliga skäl efter i skolan. Men eftersom han inte haft några tryckta läromedel, förutom matteboken, under hans två år i skolan har det svårt för honom att ta igen det han missat.

- När inte internet funkar hemma är det svårt att göra läxorna, och när man pluggar till ett prov hade det varit bättre med en bok, så man vet exakt vad man ska lära sig, säger Magnus Eriksson

Skolverket kommer alltså  bland annat titta närmare på hur det är att inte ha tryckta läromedel på gymnasienivå, en granskning som behövs, säger Magnus Eriksson.

- För vissa fungerar det säkert bra, men har man inte den självdisciplinen så struntar man i det.

Men Peter Andersson, gymnasiechef på John Bauer Gymnasiet i Jönköping, är inte orolig inför inspektionerna.

- Det finns böcker i alla ämnen för alla elever som vill ha det, så den kritiken stämmer inte. Men det är få som frågar efter böcker, de vill hellre ta med sig datorn hem, säger Peter Andersson.

- Det är dessutom vi själva som ringt och sagt att vi väntar på att skolorna ska granskas. Att vi sedan har alla inspektioner samtidigt är för att det underlättar för Skolverket, säger Peter Andersson.

Hesam Akbari
hesam.akbari@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".