Kvinna dömd till vård för människorov

Tingsrätten i Värnamo dömde i dag en 25-årig kvinna till rättspsykiatrisk vård för människorov och en brutal misshandel i en lägenhet Rydaholm i våras.

En 33-årig kvinna misshandlades under flera timmar av paret som bodde i lägenheten. Det var som straff för att hennes sambo inte betalat en skuld på 250 kronor. Den 25-åriga kvinnan var mest aktiv, hon slog och sparkade offret och hotade skära av hennes fingrar med kniv. Åklagaren hävdade vid rättegången i dag, att misshandeln var nästan sadistisk.

Det faktum att 33-åringen hölls inspärrad och vägrades lämna lägenheten, gjorde att tingsrätten bedömde brottet som människorov - ett brott som normalt skulle ge många års fängelse. Men istället dömde tingsrätten kvinnan till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det var på inrådan av den läkare som undersökt henne och kommit fram till att hon är psykiskt sjuk och i behov av vård.

Den man som också deltog i misshandeln tidigare dömts till fängelse i ett år och åtta månader.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".