Nät spökfiskade i tre år

Ett fyrahundra meter långt och sex meter högt nät kan ha legat i runt tre år och spökfiskat i Vättern, strax väster om Brunstorps Värdshus i Huskvarna.
Nätet upptäcktes av några privatpersoner som råkade fastna i det med sin båt.

- Det ser ut som om man tänker sig en stor hög med nät som luktar fruktansvärt illa. Det sticker ut en massa halvruttna fiskbitar, det går inte att känna igen vad det är för fisk eftersom det är så ruttet säger Vätterns tillsynsman Mikael Bergström.

Enligt Vätterns tillsynsman Mikael Bergström rör det sig antagligen inte om tjuvfiske, utan antagligen är det en person som har slarvat och inte plockat upp sitt nät i tid innan isen la sig en vinter.

Sedan när isen gick tog den med sig nätet och Mikael Bergström har nu polisanmält händelsen.

- Det allvarliga är att det ligger och fiskar hela tiden och fångar allt som simmar förbi. Det kommer inte till gagn för någon, det är en dödsfälla helt enkelt, säger Bergström som tycker det är oroväckande att nät kan ligga och flyta på det här sättet eftersom det även kan vålla olyckor när båtar fastnar.

Skulle någon dömmas för brott mot fiskerilagen kan det bli dagsböter eller fängelse i högst sex månader.

Pablo Dalence
pablo.dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista