Knutbyrättegången avslutad

Den uppmärksammade rättegången om morden och mordförsöken i Knutby är över.
Den avslutades nu på förmiddagen med dom båda advokaternas slutanföranden.

Pastorns advokat, Ola Nordström, försökte ifrågasätta trovärdigheten i Vaggerydskvinnans berättelse genom att framhålla att hon är en god retoriker som är bra på känsloutspel:

- Hon har skådespelartalang och det kan vara farligt, när man tolkar hennes utsaga.

Vaggerydkvinnans berättelse är åklagarens starkaste kort. Och det försökte pastorns advokat att smula sönder. Enligt Ola Nordström kan Vaggerydskvinnan med sin psykiska störning ha misstolkat dom omtalade telefonmeddelandena från pastorn, försökt skjuta över skulden på honom för att själv komma i bättre dager inför Knutbyförsamlingen. Och att hon ska ha pressats till att utföra dåden i Knutby - det var Ola Norström frågande inför:

- Hon har ju klarat att planera brottet, skaffa vapen och dessutom utföra det.

Han yrkade sen på att pastorn ska frias helt.

Vaggerydkvinnans advokat Christer Söderberg försökte tvärtemot övertyga rätten om att hans klient var väldigt trovärdig.

- Allt hon sagt som har gått att kontrollera - det har stämt.

Han framhöll att Vaggerydskvinnan inte hade haft några motiv att döda utan att hon hade varit i händerna på pastorn och att det måste vara en förmildrande omständighet.

Christer Söderberg yrkade på rättspsykiatrisk vård för sin klient.

Dom faller den 30 juli klockan 14.

Reporter Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".