Gnosjöregionen exporteras till Kina

För att möta den ökade konkurensen är det nu flera företag i Gnosjöregionen som planerar att flytta tillverkning till Kina.
Redan idag finns företag etablerade där och fler är på väg.

Jan Magnusson är vd på Industriellt utvecklingscentrum i Gnosjöregionen och han tror till och med att det kommer att skapas en ny Gnosjöregion i Kina framöver.

- Inom fem år finns något som liknar ett samarbete och liknar en Gnosjöregion och då hoppas jag mycket på att vi kan ta hem väldigt mycket av de billiga och bra produkterna hit och göra om dem till exklusiva, fina lösningar och hitta nya arbetstillfällen på det sättet säger Jan Magnusson.

För många företag i Gnosjöregionen är Kina både ett hot och en möjlighet.
Hotet består i att konkurensen har ökat, produkter tillverkade i av Gnosjöföretagen görs nu av kineser som gör det betydligt billigare.

För att möta den ökade konkurensen är det nu flera företag som själva planerar att flytta tillverkning till Kina. Redan idag finns det företag som tagit steget och fler är på gång.

Det handlar inte bara om att kunna producera billigare. Den kinesiska marknaden i sig är mycket viktig.
Dessutom finns flera av de svenska storföretagen i Kina, vilka traditionellt sätt är viktiga köpare av Gnosjöföretagens produkter.

Jan Magnusson på Industriellt utvecklings centrum tror visserligen att många av de enkla jobben kommer att försvinna, men samtdigt tror han att det kommer skapas nya jobb och han är övetygad om att Gnosjöregionen kommer att överleva även framöver.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".