Snart rullar åter polismotorcyklarna

Om en dryg månad kommer länets polismotorcyklar till heders igen.
Sedan årsskiftet finns det inga motorcykelpoliser på länets vägar. Orsaken är att polisens motorcyklar skakat så mycket att de som kör riskerar vibrationsskador.

Flera poliser i Jönköping har fått sina skador klassade som arbetsskada och länspolismästare Seppo Wouri bestämde därför att länets 12 polismotorcyklar skulle stå kvar i garaget tills det att Rikspolisstyrelsen kommit med en lösning.

Jönköpingspolisens åtgärd att ställa motorcyklarna väckte stor uppmärksamhet och flera andra polisdistrikt funderade på att följa deras linje.

I maj samlade Rikspolisstyrelsen till ett seminarium i Jönköping, där förslag till ett åtgärdsprogram togs fram.

Nu har motorcyklarna modifierats och nio av de tolv fordonen kan åter tas i drift, efter att ha testats på Statens Provningsanstalt klarar de nu de gränsvärden som finns för vibrationer.

- Det har varit frustrerande för en del motorcykelpoliser, de har frågat många gånger om det händer något. Men det har bara varit att säga att vi måste invänta ett beslut och nu har det kommit vilket är mycket glädjande säger Conny Stenfeldt som är inspektör på trafikavdelningen vid polisen i Jönköpings län.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista