1 av 3
Åbroparken i centrala Värnamo. Foto Pablo Dalence
2 av 3
foto: Johan Främst/PrB
3 av 3
foto: Johan Främst/PrB

Bättre läge i Värnamo

Läget i de översvämningsdrabbade områdena i och kring Värnamo har förbättrats något under natten. Och i dag ansluter 150 värnpliktiga för att förstärka Räddningstjänsten.

Men ett nytt bekymmer är att flera pumpar och havererat.

Vattennivån stiger inte längre och vid Carlsforsdammen, som tidigare hotade brista, har vattnet till och med sjunkit undan något.

Mikael Karlsson, som jobbat som räddningsledare under natten, säger dock till nyheterna att det ännu är alldeles för tidigt att blåsa faran över. Vattnet har på en del håll gått bakvägen, ner i marken, och på så sätt tagit sig förbi fördämningarna.

Ännu fler fastighetsägare i Värnamo har drabbats av översvämningar nu på förmiddagen, trots att vattnet i Lagan slutat stiga.
Det beror på att flera pumpar som hållit tillbaka vattenmassorna havererat och nu vädjar villaägarna till Värnamoborna om nya pumpar att sätta in i källarna.

Och mer nytt från översvämningsdrabbade Värnamo:

Nu under förmiddagen får räddningsstyrkan vid översvämningarna i Värnamo förstärkning med 150 värnpliktiga från Göteborg och Halmstad.

Å det kommer att behövas mycket folk under fler dar framöver: för att bevaka fördämningar och eventuellt för att bygga nya vallar. Det säger Berne Ottosson, bataljonschef för hemvärnet i Värnamo och Västbo.

David Westh    
david.westh@sr.se

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista