Familjen Danielsson gillar att fiska. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.

Kvinnor fiskar mot stress

"Det här är en slags meditation"
1:24 min

Stress är en förklaring till att fler kvinnor ägnar sig åt fiske. För intresset för att fiska har ökat bland kvinnor som senaste åren.

- Vi lever i en stressad värld och behöver tid för att ladda batterierna, säger Siv Jansson, ordförande i fiskeklubben Fjällorna.

I helgen har det varit sportfiskemässa på Elmia i Jönköping. Här visar branschen upp allt från drag och spön till stora båtar som är specialbyggda för just sportfiske.

Att fiska är helt klart en av de populäraste fritidsaktiviteterna i landet. Men att få upp fisk tycks samtidigt bli mindre viktigt.

- Nu är det rekreationsaspekten som är viktig. Behovet av fångst har ju minskat, säger Håkan Carlstrand på Fiskeriverket.

Bland de som fiskar är allt fler kvinnor. Nu är drygt var tredje sportfiskare kvinna. Magdalena Bengt och Louise Danielsson som besöker mässan tycker att fiska är ett bra sätt att umgås.

- Man lär sig saker.

- Det är ett spänningsmonent samtidigt som du får vara ute, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".