Anhörig vill ha diskussion om hur äldre dör på institutioner

Vi behöver diskutera mer hur det kan gå till när äldre personer avlider. Det tycker den kvinna som har anmält sin egen mammas dödsfall till socialstyrelsen.

I anmälan, som vi har berättat om i Nyheterna, skriver kvinnan att hennes 88-åriga mor, som avled på ett äldreboende i länet tidigare i år, utsattes för aktiv och passiv dödshjälp.

Och enligt kvinnan, som vill vara anonym, var hennes mors död inte naturlig. Nu vill hon ha till stånd en diskussion. Hon säger till Nyheterna att hon tror att det är fler som känner som hon och blir bedrövade när deras anhöriga inte får behandling.

I sin anmälan till socialstyrelsen pekar dottern på att hennes mor inte fick antibiotika mot sin halsinfektion, istället ordinerades modern bara morfin och därmed fattade läkarna ett beslut som man visste utgången av.

Aktiv dödshjälp är förbjuden i Sverige. Däremot är passiv dödshjälp, eller palliativ vård som är den medicinska beteckningen, vanligt.

Vid palliativ vård är patienten i ett tillstånd där det inte finns någon bot, så hela vården är inriktad på att göra döendet så smärtfritt som möjligt. Man ger patienten smärtlindring, ångestdämpande mediciner, allt som gör att döendet blir lättare.

Men att det blir sådana här konflikter, där läkare och anhöriga ser olika på saken, är relativt ovanligt, enligt Bo Erik Malmvall, som föreläser i etik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".