1 av 2
Vattennivån sjunker i Värnamo. Foto:Pablo Dalence
2 av 2
Vissa delar av centrala stan är fortfarande avspärrade i Värnamo. Foto:Pablo Dalence

Vattnet sjunker i Värnamo men stiger i Vidöstern

I helgen väntas mer regn över Småland, enligt SMHI:s prognoser. Och nu för räddningstjänsterna i Värnamo och Ljungby och länsstyrelserna i Jönköpings och Kronobergs län diskussioner om det ska tappas mer vatten ur sjön Vidöstern söder om Värnamo.

Nivån i sjön har stigit cirka 15-20 centimeter de senaste dygnet och väntas stiga ytterligare 30 centimeter fram tills nästa vecka.
Redan har några hus vid sjön drabbats av skador och fler är i farozonen. Samtidigt är det så att om mer vatten tappas från sjön innebär det att Ljungby får större problem.
I Värnamo sjunker dock vattennivån. Enligt räddningstjänsten har vattennivån i Lagan genom Värnamo sjunkit med cirka 20 centimeter det senaste dygnet.
Samtidigt fortsätter räddningstjänsten att pumpa vatten från olika gator i centrala Värnamo. Nu har dessutom större och mer effektiva elektriska pumpar satts in.
Största delen av arbetet går nu ut på att bevaka och förstärka dom fördämningar som redan finns.

Trafiken genom Värnamo flyter också bra, fast vissa delar är fortfarande avstängda, det rör sig om Lagastigen och gatorna kring Åbroparken.

Vattenmassornas färd fotsätter och hotar nu Ljungby, Markaryd och eventuellt även Laholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".