Olika rutiner för gravida

Rutinerna för att ta hand om blivande föräldrar är olika beroende på var man bor i sydöstra Götaland.
En genomgång som Sveriges Radio gjort av de fyra landstingen visar att den som blir gravid får göra olika många besök hos en egen barnmorska, dessutom är besöken olika täta i början av graviditeten.

Kalmar är snålast i sitt så kallade basprogram - där erbjuds man totalt 7-8 besök hos barnmorskan - jämfört med 10-12 besök i de övriga landstingen.

De olika landstingen erbjuder olika många besök i början av graviditeten då det inte händer så mycket medicinskt vid en normal graviditet.

Bäst på att erbjuda fler tidiga besök ändå är Kronoberg.

I alla fyra landstingen träffar man sin egen barnmorska första gången runt vecka 10 och redan vecka 15 erbjuds de gravida i Kronoberg ett andra besök hos barnmorskan då man bland annat försöker lyssna på hjärtljudet och svara på frågor

I Blekinge dröjer det till vecka 20 innan det andra besöket och i Jönköping ända till vecka 24, men där har man börjat införa ett gruppbesök i tjugonde veckan för att väntan inte ska bli för lång

I Kalmar, där man får vänta ända till vecka 25 på andra mötet med barnmorskan, diskuterar man också att ändra rutinerna om man hittar resurserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".