Magnus Persson vid räddningstjänsten hittar en trasig branddörr på en skola i Sävsjö. Foto Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Tio år mellan räddningstjänstens skolbesök

Räddningschef: ”De har inte prioriterat”
2:04 min

Fungerar brandskyddet på våra skolor egentligen? Förmodligen är det ingen som säkert vet, det kan nämligen gå tio år mellan brandtillsynsbesöken visar Sveriges Radios granskning.

Det finns skolor över hela Jönköpings län som inte fått ett enda tillsynsbesök av räddningstjänsten på tio år. Därmed kan brister i brandsäkerheten ha missats.

Flera av de okontrollerade skolorna ligger i Sävsjö kommun, där Magnus Persson är ställföreträdande räddningschef.

Då ska vi se... här har vi Ljungaskolan. 2001 var den sista säger Magnus Persson när han hittar det senaste protokollet från ett tillsynsbesök.

Vi får rota djupt in i arkiven på räddningstjänstens tegelbyggnad vid infarten till Sävsjö, för protokollen från brandtillsynerna från många av skolorna här är gamla.

Hofgårdsskolan, Ljungaskolan, Vallsjöskolan och Hägneskolan har inte fått ett enda formellt tillsynsbesök på uppemot tio års tid. Sävsjö kommun har också fått kritik från Länsstyrelsen för att man gör allt för få tillsyner över brandsäkerheten i kommunen, räddningschefen Magnus Persson erkänner att man varit för dåliga på det här.

– De har inte prioriterats, vi har prioriterat att informera och att utbilda. Vad ska man göra och hur ska man göra det, säger Persson som erkänner att de skulle kunna vara ute mer.

I Sveriges Radios stora granskning av brandtillsynerna i landets skolor, där vi granskat tillsynsprotokoll från över 180 skolor i Jönköpings län, hittar vi skolor i flera kommuner som inte fått besök sedan 2005.

Även om skolorna själva har ett ansvar för brandskyddet har alltså ingen annan insyn i hur brandsäker skolan verkligen är. Lärare på Hofgårdsskolan i Sävsjö som vi träffar vill gärna se räddningstjänsten oftare.

Det tror jag inte vi sköter själva, det vore bra om de kom. Det handlar ju om liv säger Eva Palmblad.

Om det är som du säger att det inte kontrollerats på länge så finns det ju säkert brister som man bör åtgärda eftersom det är mycket människor som rör sig i lokalerna säger en annan lärare, Jonas Färnemyr.

När vi tillsammans med Magnus Persson från räddningstjänsten går igenom Hofgårdsskolan hittar vi branddörrar som inte fungerar, en brandspruta utan sprint och skyltar som saknas.

– Här har ju en dörrstängare brutits loss från sin infästning i dörrkarmen konstaterar Magnus Persson.

Att vänta över tio år med att göra brandtillsynen är alldeles för dåligt, tycker Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Karlstad.

– Givetvis behöver det finnas en viss nivå på antalet tillsyner i kommunerna utifrån det behov som finns på objekten säger Magnus Nygren som är handläggare på tillsynsenheten vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".