Vill klara sig utan fiskevårdsföreningen

Två stora markägare vid sjön Bunn mellan Gränna och Jönköping har ansökt hos länsstyrelsen om att få gå ur traktens fiskevårdsområde, för att på egen hand satsa på fisketurism.

Om det blir verklighet kan det bli betydligt dyrare att fiska i sjön.

Kenneth Johansson fiskar gärna i Bunn och han tycker inte om dom båda markägarnas planer.

- Jag tycker att det är skamligt och rent sniket, säger han.

Norra Bunns fiskevårdsförening består av ett 100-tal personer som alla äger delar av sjön. Dem har gått samman för att tillsammans sköta sjön och att sälja fiskekort.

Idag kostar ett fiskekort 30 kronor för en dag, men om de båda markägarnas planer blir verklighet kan det bli betydligt dyrare att fiska i sjön.

Markägarna, som tillsammans äger den absolut största delen av sjön, 35 procent, tycker att föreningens fiskevård ger för små inkomster.

I sin ansökan till länsstyrelsen skriver dom att dom vill satsa på fisketurism och att deras planer alltmer har kommit i konflikt med dem andra markägarna.

Om dom får gå ur så kan det betyda dödsstöten för fiskevårdsföreningen, för att då måste det dras gränser i sjön och det är mycket svårt tycker föreningen.

Att medlemmar i fiskevårdsområden ansöker om att att få lämna samarbetet är mycket ovanligt. Och det måste finnas väldigt starka skäl för att få sin ansökan beviljad, det säger Anton Halldén som är fiskevårdskonsult på länsstyrelsen i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".