1 av 2
Lars Friedner blir domare i hovrätten. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
2 av 2
Jönköping

Från kyrkan till hovrätten

Svenska Kyrkans förre generalsekreterare Lars Friedner från Bankeryd har utsetts till nytt hovrättsråd i Göta Hovrätt.

62-årige Friedner fick i höstas lämna jobbet på Svenska Kyrkan efter att ha hamnat på kollisionskurs med ärkebiskop Anders Wejryd.

Enligt uppgifter i Kyrkans Tidning var ärkebiskopen kritisk till hur hårt Lars Friedner agerat mot en chef som anklagats för att skicka kränkande mejl till en kvinna på kansliet. Friedner ville säga upp chefen utan att förankra det hos ärkebiskopen. Nu blev det i stället Lars Friedner som lämnade sitt jobb.

Friedner fick i samband med det avgångsvederlag i form av avtalspension från kyrkan på nära 70 000 kronor i månaden fram tills han fyller 65 år.

I början av det här året fick en en tillfällig anställning som domare i Göta Hovrätt, där han jobbat tidigare, och det betydde ytterligare 50 000 kronor i månaden för Friedner.

Nu står det klart att han fortsätter som domare. Han har fått en fast tjänst som hovrättsråd och det är regeringen som utsett Lars Friedner. Hans avtalspension påverkas inte av lönen från hovrätten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".